Road to Passchendaele > bezienswaardigheden

Crypte
Op de begraafplaats van Zonnebeke bevindt zich een crypte. In deze crypte staan veertien kisten opgesteld met Zonnebeekse oud-strijders die de Belgische onafhankelijkheid hebben bevochten. Bovenop de crypte staan een 20-tal witte heldenzerkjes.
spoorlijn64

Thames Farm
Op de route ligt een boerderij die van de Britten de naam 'Thames Farm' kreeg, een weide iets verderop was toen een bos die 'Thames Wood' genaamd werd. Begin 1917 startten de Duitsers bij de boerderij met het aanleggen van de bunkerstelling Flandern I, deze bunker werd ingericht als hulppost voor de Duitse troepen. Op 4 oktober 1917 werd deze bunker ingenomen door de 3de Australian Division en ingericht als Regimental Aid Post, eind oktober werd deze bunker gebruikt door de Canadezen. De spoorlijn werd gebruikt om slachtoffers over te brengen naar Zonnebeke. Bij de boerderij zijn nog resten teruggevonden van de bunker van de Flandern I Stellung.
spoorlijn64

Daring Crossing
Op het kruispunt van de spoorlijn Ieper – Roeselare en de schipstraat lag het Daring Crossing. De bunkerstelling Flandern I liep van Thames Farm via Daring Crossing verder naar Tyne Cottage ( Engels voor klein boerderijtje). De funderingen van 2 bunkers, die met elkaar verbonden waren via een ondiepe loopgraaf, werden in 2005 blootgelegd.
spoorlijn64

Tyne Cot Cemetry
500 m van de route ligt Tyne Cot Cemetry. Dit is de grootste Britse militaire begraafplaats van de Commonwealth War Commission op het Europese vasteland, met 11.956 grafstenen. De achterzijde van Tyne Cot is gevormd door een Missing Memorial, een 152 m lange muur met de namen van bijna 35.000 militairen uit het Verenigd Koninkrijk en Nieuw-Zeeland die nog vermist of niet geïdentificeerd zijn in de Ypres Salient in 1917 – 1918. (Hoewel de Duitsers op 7 oktober 1914 even tot in Ieper doorstootten, is de stad gedurende de 4 volgende jaren steeds in geallieerde handen gebleven. Ze lag in een uitsprong van het front, die Ypres Salient heette).
spoorlijn64

spoorlijn64

Tyne Cot Cemetry juist na de Eerste Wereldoorlog

spoorlijn64

Tyne Cot Cemetry anno 2010

spoorlijn64 spoorlijn64

Grafstenen op Tyne Cot Cemetry met op de achtergrond de muur van het monument van Tyne Cot voor de vermisten.

Cross-of-Sacrifice, gebouwd op een Duitse bunker of 'pillendoos'.

spoorlijn64 spoorlijn64

"Op de kampeerplaats van de eeuwige roem staan hun stille tenten verspreid ..."

Keerselaarshoek
In de zomer van 2005 werd op enkele honderden meter van Tyne Cot Cemetry een stuk authentieke vooroorlogse spoorweg blootgelegd. De spoorlijn Ieper – Roeselare maakte hier een diepe insnijding in de midden – Westvlaamse heuvelkam. Tussen 1915 en 1917 bouwden de Duitsers hier verschillende schuilplaatsen in de noordelijke
talud. De mars van de 3de Australian Division op 4 oktober 1917 eindigde hier.

spoorlijn64

De laatste restanten van spoorlijn 64 aan de Keerselaarshoek.

spoorlijn64

Vechtende en gesneuvelde soldaten langs spoorlijn 64 ter hoogte van de Keerselaarshoek.