Fietsroutes

de Stroroute

Fiets- en wandelroute (10 km)
Op de bedding van de verdwenen spoorlijn 64 wordt een pad voor fietsers, wandelaars en ruiters ingericht. Tegen eind 2013 is de herinrichting tot groene en recreatieve as volledig afgewerkt. In een mum van tijd zal je op een veilige, duurzame (lees: zonder auto) en belevenisvolle manier van Roeselare naar Ieper geraken.
 

Deze voormalige spoorweg passeert het jonge domeinbos de Vierkaven, 18 hectare natuur nabij Roeselare en de dorpskom van Moorslede. De Stroroute voert ons ook terug in de tijd. Bijvoorbeeld naar de 19e eeuw toen landbouwers op hun ‘kloefen’ hun teelten per trein naar de markt van Roeselare of Ieper brachten. Ook tijdens W.O. I was spoorlijn 64 van strategisch belang voor de geallieerden en de bezetter die achter het front gekazerneerd was. Wist je dat de Stroroute op een boogscheut van de militaire begraafplaats Tyne Cot loopt?
De Stroroute is +/- 10 km lang.

Het begin is aan de Hazegoedweg in Roeselare (ter hoogte van verkeerslichten N36/Meiboomlaan) en brengt je langs de mooie natuur van Roeselare naar Ieper.

U kunt even uitblazen in Kaffee & Feestzaal "Spoorlijn64" te Zonnebeke. Om na een deugddoende stop de tocht naar Ieper verder te zetten.

Bron: UiTinVlaanderen.be | Gepubliceerd via www.uitdatabank.be
Meer info op de website van " Uit in Vlaanderen"

de Vredesroute

Fiets- en wandelroute (44 km)

Hoofdthema van deze bewegwijzerde toeristische fietsroute van 44 km vormt Wereldoorlog I. Vertrekkend vanuit Ieper leidt de route eerst naar het Provinciaal Domein de Palingbeek, Hill 60 en Hill 62. Vervolgens wordt Zonnebeke aangedaan en het indrukwekkende Britse Tyne cot Cemetery. Verderop gaat het naar Langemark, waar op het Duitse Soldatenfriedhof o.m. 3.000 studenten begraven liggen. De terugweg voert langs het Ieperleekanaal en het Essex Farm Cemetery ; hier schreef John Mac Crae op 3 mei 1915 het gedicht "In Flanders Fields the poppies blow".
Bron: Fietsroute.org

Startplaats
Grote Markt - Ieper

Er staan nog vele verouderde plannetjes online.
De vredesroute passeert nu ook aan Spoorlijn64. Volg de bordjes... en tot gauw...

HAPPEN EN TRAPPEN

Fiets- en wandelroute

www.happenentrappen.nl/route/163

"Ingetogen langs de Ieperboog"

Het glooiende landschap rondom Ieper is een mooie fietsbestemming. Maar wat nu rustig en natuurrijk is, was tijdens de Eerste Wereldoorlog het domein van oorlogsgeweld. Stap op de fiets en maak op gepaste wijze kennis met dit ingrijpende erfgoed. De Vlaamse keukens onderweg zorgen voor smakelijke tussenstops.

the legacy

Fiets- en wandelroute (37 km)


Het traject van 'The Legacy' laat je kennis maken met het monumentale erfgoed van de Slag van Passendale. De route start aan het Memorial Museum Passchendaele 1917 in Zonnebeke en passeert langs een twintigtal sites waaronder Polygoonbos, het Canadees Gedenkteken Crest Farm en Tyne Cot Cemetery.
the legacy @ spoorlijn64
Startplaats: Zonnebeke
Bekijk het plannetje op: www.fietsroute.org