Derde slag om Ieper
Wanneer de Britten in de zomer van 1917 in de aanval gaan, is een catastrofe onvermijdelijk.
'Passchendaele' is niet alleen een begrip in de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog, maar ook een synoniem voor zinloos oorlogsgeweld in zijn meest gruwelijke vorm, pure horror...
De Slag om Passendale staat geboekstaafd als één van de meest gruwelijke uit de Eerste Wereldoorlog.
Het was een grote veldslag die werd uitgevochten door Britten, Canadezen en ANZAC strijders enerzijds en Duitsers anderzijds.
Met de Derde Slag om Ieper wilde de Britse veldmaarschalk het Duitse leger verschalken, doorstoten naar de kust, om vervolgens de havens van Oostende en Zeebrugge te heroveren.
Bij de start van het offensief, op 31 juli, begon het onophoudelijk te regenen waardoor het front binnen de kortste keren veranderde in een gigantische modderpoel. Op 2 augustus werd het offensief stilgelegd na een 'winst' van 2 km. Tegen eind augustus telde men reeds 125.000 gewonden en gesneuvelden. Na een pauze in september, waarbij goed weer de grond deed opdrogen, werd er vanaf 22 september weer volop gevochten.
Met duizenden doden en gewonden tot gevolg. Begin oktober begon het weer te regenen, de hel brak los.
Op 4 oktober was het de beurt aan de Australiërs om bij Tyne Cot aan te vallen. Ze werden echter gehinderd door het noodweer en het totaal onbegaanbare terrein (Australian Walk).
Tussen 4 en 12 oktober verloren de Australiers en Britten samen ongeveer 26.000 man.
Op 26 oktober vochten de Canadezen hun 'Road to Passchendaele' in de gietende regen.
Hun opmars was echter traag door de modder en het Duitse gifgas.
Op 6 november 1917 viel Passendale uiteindelijk in Britse handen. 'Passion-dale', dal van het lijden, op dat moment niet meer dan een rode vlek in de modder.
De Slag om Passendale heeft alles samen zo'n 450.000 slachtoffers geëist.
Veldmaarschalk Haig 'De Slachter' kreeg de schuld van zoveel doden (voor amper 8 km 'winst'), erg zwaar werd hieraan echter niet getild, hij had tenslotte de Ypres Salient heroverd. (Deze zou in april 1918 weer in Duitse handen vallen.) Verder kwamen ze niet, op 10 november liep het offensief dood op de heuvelkam. Passendale was nu een saillant in een saillant (Ieper) geworden...

Het dorpje Passendale voor en na de Eerste Wereldoorlog