Café & feestzaal
SPOORLIJN 64
The Road to Passchendaele

Road to Passchendaele - waarom?

Waarom heet het café "Spoorlijn 64"?
Eenvoudig, omdat het café gelegen is langs de oude bedding van spoorlijn 64.
Deze spoorlijn werd geopend op 12 april 1868, had gedurende de Eerste Wereldoorlog een strategische rol en lag voortdurend onder vuur. De Geallieerden maakten vooral gebruik van de spoorlijn voor het aanvoeren van troepen en goederen afkomstig uit Ieper of Poperinge.
De Duitsers maakten gebruik van de spoorlijn voor het aanvoeren van goederen en troepen vanuit Roeselare. Hierdoor hebben de Duitsers talrijke bunkers geplaatst langs de spoorlijn tussen Roeselare en het front in Passendale. Op het slagveld werd de spoorlijn verdedigd door de zware Duitse 'Stellungen'. Na de oorlog werd de spoorlijn heraangelegd. De spoorlijn werd definitief gesloten in 1970.
Het stuk spoorlijn tussen Zonnebeke en de Passendalestraat staat beter gekend als 'The Road to Passchendaele', het was een stuk spoorlijn dat gebruikt werd voor de troepenmars tussen Zonnebeke en Passendale. Duizenden soldaten liepen over de spoorlijn en kwamen merendeels niet levend terug.
De laatste restanten van de spoorlijn zijn nu nog te bezichtigen op de Keerselaarshoek nabij Tyne Cot Cemetry in Passendale.